Borpiknik Kékfrankos Rozé
Bor menü

Borpiknik II. – Rozé & Mexikó

Képzeletbeli utazás Mexikóba az ízek szárnyán. Tortilla, chili és csokoládé megkoronázva egy igazán különleges Rozéval (amit akár Frozé-ként is elkészíthettek)!

A bor: Kékfrankos Rozé

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 °C, ezért érdemes jól behűtve, hűtőtáskában tárolni, míg elérkezünk a piknik helyszínéig.

A szőlőt a Fertő tó tőszomszédságában a borvidék egyik legjobb dűlőjében a kräfner dűlőben szüreteltük. Azonnal préseltük majd alacsony hőmérsékleten erjesztettük.

Szép lazacszínű, eper és málna dominálnak az illatban roppanós cseresznyével. Jó ivású bor, szép savakkal és egy pici szénsavval!

Piknik menü szerintünk:

A szendvics: Tortilla tekercsek

Egy-egy tortilla lapot kenjünk meg krémsajttal, fektessünk rá ízlés szerint szalámit/sonkát, füstölt sajtot, vékonyra szelt paradicsomot, saláta levelet, majd tekerjük fel. Végül a tekercseket vágjuk ketté vagy ujjnyi szeletekre.

A saláta: Mexikói tésztasaláta

Hozzávalók 3-4 főre a salátához:

  • 3 csésze mini farfelle tészta (főzés előtt mérve)
  • 1 csésze kukorica
  • 1 csésze fekete vagy vörös bab (konzerv)
  • 1 kaliforniai paprika apróra vágva (kb ¾ csésze)
  • 1 csésze felezett koktél paradicsom
  • ¼ csésze aprított lilahagyma
  • 1 érett avokádó kockázva
  • ízlés szerint: ¼ csésze friss koriander levél (aprítva)

Az öntethez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 4 evőkanál frissen facsart lime lé
  • ½ teáskanál cukor
  • ½ teáskanál chili por
  • ½ teáskanál kömény
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál fokhagyma por
  • ¼ teáskanál cayenne bors

A tésztát megfőzzük, hideg vízzel átöblítjük. Összekeverjük a zöldségekkel (kivéve avokádó), majd a kikevert öntettel. Az avokádót lehetőleg utoljára, közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.

Piknik tipp: Érdemes az öntetet és a salátát külön elkészíteni és csak közvetlenül étkezés előtt összekeverni.

A desszert: Málnás csokoládé falatok

Amire szükség lesz:

  • 2 tábla csokoládé (fehér vagy tejcsokoládé)
  • 250 g málna

Gőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Mini muffin sütő formába helyezzünk papír vagy szilikon kapszlikat és töltsük meg mindegyiket 1-1 teáskanál olvasztott csokoládéval. Tegyünk „muffinonként” 2-3 málnát a csokoládéba, majd a maradék olvasztott csokit rétegezzük a tetejére. Egy órára tegyük hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul.