Borpiknik 1 – Zöld Veltelini
Közeleg a nyár és a friss levegőn (l)enni jó! Mai bejegyzésünkben egy igazán gyümölcsös fehérbort ajánlunk a legközelebbi piknikhez.
A bor: Zöld Veltelini
Friss, üde bor, kiváló választás egy kora nyári piknikhez! Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 °C, ezért érdemes jól behűtve, hűtőtáskában tárolni, míg elérkezünk a piknik helyszínéig.
A szőlőt szeptember közepén szüreteltük a Langschilling dűlőben ,gyors préselés és must tisztítás után 18 °C-on erjesztettük. A közepesen intenzív illatban fehér húsú alma és virágok jelennek meg.
Egyenletes illatkarakter, az első szippantáskor bemutatkozó primer jegyek maradnak végig a pohárban. A korty dinamikus; a könnyed testen túl lendületét a savak és a zöld fűszeres, citrusos, vegetális, fehér borsos asszociációk együttműködése adja.
Piknik menü szerintünk:
A szendvics: Rántott húsos szendvics
Az örök klasszikus, nevezhetnénk akár a magyar hamburgernek is. Szinte mindenkinek megvan hozzá a saját „összeállítási receptje”, amihez kellemes emlékek fűznek. Bár a majonézes változatokat érdemes kerülni (nagy melegben minden óvintézkedés ellenére könnyen megromolhat), bármelyik változatához jó partner a Zöld Veltelini.
A saláta: Vegyes saláta fűszeres öntettel
A Zöld Veltelini remek kísérője a legtöbb zöldség alapú ételnek, nem kivétel ez alól a friss vegyes saláta sem. Az öntethez keverjünk ki 1 rész olíva olajat 1 rész citromlével, majd ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval tetszés szerint.
Piknik tipp: Senki sem szereti az öntettől elázott salátát, ám ehhez jó megoldás az összetevők rétegezése! Vegyünk adagonként egy-egy befőttes üveget, amibe az alábbi módon rétegezzük a saláta alkotó elemeit:
- Öntet (üveg méretétől függően 2-4 evőkanálnyi)
- „Kemény” zöldségek, amik nem áznak el (pl.: Paradicsom, paprika)
- „Lágy” zöldségek (pl.: Uborka, kukorica)
- Salátalevelek tetszőleges méretre vágva/tépve
A desszert: Ricottás pohárkrém
A Zöld Veltelini savassága miatt nem kifejezetten desszert bor, viszont a ricottával és a citrusos ízekkel kellemes harmóniát alkot. A tökéletes íz élmény érdekében ezt a desszertet érdemes kevés cukorral elkészíteni!
Piknikre készülve ezt az édességet érdemes előre elkészíteni és poharakba vagy kisebb befőttes üvegekbe porciózni.
Amire szükség lesz (4 adag):
- 1 csomag Zabkeksz
- 250 g Ricotta (vagy más krémsajt)
- 150 g Natur vagy Görög joghurt
- 1 db citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A zabkekszek egy részét összemorzsoljuk és a poharak aljába halmozzuk. A citrom héját lereszeljük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk és kikeverjük a krémet. Ízlés szerint adhatunk még hozzá porcukrot vagy citromlevet. A kész krémet a morzsára kanalazzuk. A tetejét tetszőlegesen díszíthetjük egy karika citrommal, vagy friss idény gyümölcsökkel.