borpiknik zöld veltelini
Bor menü

Borpiknik 1 – Zöld Veltelini

Közeleg a nyár és a friss levegőn (l)enni jó! Mai bejegyzésünkben egy igazán gyümölcsös fehérbort ajánlunk a legközelebbi piknikhez.

A bor: Zöld Veltelini

Friss, üde bor, kiváló választás egy kora nyári piknikhez! Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 °C, ezért érdemes jól behűtve, hűtőtáskában tárolni, míg elérkezünk a piknik helyszínéig.

A szőlőt szeptember közepén szüreteltük a Langschilling  dűlőben ,gyors préselés és must tisztítás után  18 °C-on erjesztettük. A közepesen intenzív illatban fehér húsú alma és virágok jelennek meg.

Egyenletes illatkarakter, az első szippantáskor bemutatkozó primer jegyek maradnak végig a pohárban. A korty dinamikus; a könnyed testen túl lendületét a savak és a zöld fűszeres, citrusos, vegetális, fehér borsos asszociációk együttműködése adja.

Piknik menü szerintünk:

A szendvics: Rántott húsos szendvics

Az örök klasszikus, nevezhetnénk akár a magyar hamburgernek is. Szinte mindenkinek megvan hozzá a saját „összeállítási receptje”, amihez kellemes emlékek fűznek. Bár a majonézes változatokat érdemes kerülni (nagy melegben minden óvintézkedés ellenére könnyen megromolhat), bármelyik változatához jó partner a Zöld Veltelini.

A saláta: Vegyes saláta fűszeres öntettel

A Zöld Veltelini remek kísérője a legtöbb zöldség alapú ételnek, nem kivétel ez alól a friss vegyes saláta sem. Az öntethez keverjünk ki 1 rész olíva olajat 1 rész citromlével, majd ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval tetszés szerint.

Piknik tipp: Senki sem szereti az öntettől elázott salátát, ám ehhez jó megoldás az összetevők rétegezése! Vegyünk adagonként egy-egy befőttes üveget, amibe az alábbi módon rétegezzük a saláta alkotó elemeit:

  1. Öntet (üveg méretétől függően 2-4 evőkanálnyi)
  2. „Kemény” zöldségek, amik nem áznak el (pl.: Paradicsom, paprika)
  3. „Lágy” zöldségek (pl.: Uborka, kukorica)
  4. Salátalevelek tetszőleges méretre vágva/tépve

A desszert: Ricottás pohárkrém

A Zöld Veltelini savassága miatt nem kifejezetten desszert bor, viszont a ricottával és a citrusos ízekkel kellemes harmóniát alkot. A tökéletes íz élmény érdekében ezt a desszertet érdemes kevés cukorral elkészíteni!

Piknikre készülve ezt az édességet érdemes előre elkészíteni és poharakba vagy kisebb befőttes üvegekbe porciózni.

Amire szükség lesz (4 adag):

  1. 1 csomag Zabkeksz
  2. 250 g Ricotta (vagy más krémsajt)
  3. 150 g Natur vagy Görög joghurt
  4. 1 db citrom héja
  5. 1 csomag vaníliás cukor

A zabkekszek egy részét összemorzsoljuk és a poharak aljába halmozzuk. A citrom héját lereszeljük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk és kikeverjük a krémet. Ízlés szerint adhatunk még hozzá porcukrot vagy citromlevet. A kész krémet a morzsára kanalazzuk. A tetejét tetszőlegesen díszíthetjük egy karika citrommal, vagy friss idény gyümölcsökkel.