húsvéti bormenü
Bor menü

Húsvéti Bor ajánló

A húsvéti menü legtöbbünknek egyet jelent a kalács-sonka-tojás „szent hármasával”. Mi is passzolna jobban hozzá, mint egy ízletes Cabernet Sauvignon?

Húsvéti ajánlónk főszereplője a Cabernet Sauvignon, amit most az 5000 Ft feletti rendelések esetén ajándékba adunk, ezzel kívánva kellemes húsvéti ünnepeket vásárlóinknak!

A jó sonka mellé pedig a nagyi kalács receptjét is elhoztuk, hogy biztosan fenséges legyen az ünnep!

Húsvéti kalács, ahogy a mama csinálja

Hozzávalók

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 0,5 kg finomliszt
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 5 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

1 dl tejet egy kevés cukorral és a sóval langyosra melegítünk, ebben futtatjuk fel az élesztőt.

A finomlisztet egy tálba szitáljuk, közepébe egy kis mélyedést készítünk (mint egy mini liszt vulkán), ebbe keverjük bele a felfutott élesztőt. Összekeverjük a masszát, majd letakarva 10-12 percig pihentetjük.

A pihentetés alatt a maradék 1 dl tejet és a vajat megmelegítjük, míg a vaj felolvad. Ehhez keverjük hozzá a tojássárgáját és maradék hozzávalókat.

Az élesztős lisztes ekverékhez adjuk a tojásos masszát és dagasztógéppel vagy kézzel simára dagasztjuk. Letakarva kb 30 percig kelesztjük, míg a tészta a kétszeresére nő.

Lisztezett deszkán/pulton keményen átgyúrjuk a tésztát, majd tetszőleges módon formázzuk. Ez lehet klasszikus hatos fonás, sima hármas fonás vagy csak simán belethetjük egy kilisztezett őzgerincbe/sütőformába.

Formázás után letakarva ismét pihenni hagyjuk, míg újfent a kétszeresére nő, egy kevés tejjel megkenjük a tetejét, majd 200 °C-on aranybarnára sütjük.

Míg a kalács kihűl, érdemes a bort a hűtőbe helyezni, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen a vacsorához.