Fényes Család

A Fényes családi pincészet 16 ha-on termel hat fajta szőlőt, amit maga művel, dolgoz fel és palackoz. A gazdaság törekvése az, hogy a modern technológiával előállított minőségi borok méltó módon képviseljék a szakmai tradíciókhoz kötődő nemes hagyományokat.

A Fényes család története 1633-ig nyúlik vissza. Elődeink alapozták meg a szőlőművelés iránti elhivatottságot, évszázadokon át öröklődött apáról fiúra a bor szeretete. A hetvenes években tértünk vissza a hagyományokhoz, ekkor vásároltuk első szőlőterületeinket. A 2000. évben megépítettünk egy 500 hl kapacitású, borfeldolgozásra alkalmas pincét, egyesítettük az addig szétszórt, összesen 6 hektár nagyságú területeket, melyhez további 3 hektár földet béreltünk és telepítettünk be szőlővel. 2002-ben hivatalosan is családi gazdaságként regisztráltattuk magunkat, e szervezeti formában kívánjuk a családi hagyományokat továbbvinni.

2003. év májusától elindítottuk “borturizmusra alapozott” vendéglátó tevékenységünket, 2004-ben a tetőtérben kialakítottunk egy 50 fős kóstolótermet, melynek ablakán kitekintve a Fertő tavi táj tárul elénk.

Értékesítésünk másik iránya a Sopron városában létesített termelői borkimérés, amit ugyancsak 2003. májusában nyitottunk meg. Célunk a Sopron városába érkező turisták számára “eredeti”, a Soproni borvidéken termett, termelői minőségi borok vásárlási lehetőségének biztosítása.

Sikereket könyvelhetünk el nemzetközi és hazai borversenyeken elért eredményeinkkel (pl.: Cabernet Sauvignon Barrique 2001, Challenge du Vin, ezüstérem; megyei borversenyeken számos arany- és ezüstérem).

2005-ben a Fényes Pincészet “Pinceablak a Fertőre” című programjával megkapta az Osztrák Agrárkamara Agrar Projekt Díját (Best of Hungary különdíj). A tavalyi évben elnyert pályázat (AVOP) segítségével pincénket tovább bővíthetjük, így a közeljövőben nagyobb mennyiségben folyhat a termelés.

Szeretnénk, ha borainkat minél szélesebb körben megismerhetnék a borkedvelők, nyitott pincénk a Fertő tó partján várja a borbarátokat és felfrissülni vágyókat.